Sosyal Medya  

FacebookTwitterDiggLinkedinRSS Feed
   

Hızla ilerleyen teknolojiyle birlikte internet de hayatımızda neredeyse vazgeçilmezler arasında yer almakta. İnternet hayatımıza girdikçe, bir çok kişi de kendi blog sayfalarını oluşturup, kendi paylaşımlarını yapmaya başladı. Gün geçtikçe bu sayı artmakta. Web sitesi kurmak isteyip de bunu en hızlı şekilde ve en az maliyete nasıl yapacağını bilmeyen kişi sayısı da azımsanamayacak kadar çok. Bu yazımda; bir web sitesi kurmak isteyen ama nereden başlayacağı bilmeyen kişilere, en baştan en sonuna kadar web sitesi yapma aşamalarını anlatacağım.

Web sitesi yapmak için şu adımlar izlenir.

Adım 1: Önce Karar

Web sitesi yapımına geçmeden önce, web sitenizle ilgili bazı kararlar almanız gerekiyor. Öncelikle; web sitenizin konusu ve amacı ne olacak, sitenizin hedef kitleleri kimler, site açmak için belli bir miktar bütçe ayıracak mısınız yoksa ücretsiz olarak mı site açmayı planlıyorsunuz? Tüm bu soruları daha işe başlamadan cevaplamanız gerekmekte.

Adım 2: Host ve Domain(Alan Adı) Temini

Web sitelerinin kaynak dosyalarının saklandığı yere host, host'un web tarayıcılarında temsili olarak gösterildiği isme de domain denir. Örneğin; www.muhammetefe.com bir domain ismidir. Web tarayıcının adres satırına bu yazıyı yazdığımızda, www.muhammetefe.com domaininin temsil ettiği bir ip adresi üzerinden, bu sitedeki kaynak kodların saklandığı hosta bağlanılır ve kaynak kodlar web tarayıcıda çalıştırılır.

Web sitesi açmak için sizin de bir host ve domain almanız gerekmekte. Host ve domain adını ücretli veya ücretsiz temin edebilirsiniz. Host ve domaini bazı firmalardan ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Yalnız ücretsiz olarak temin ettiğiniz host ve domainler ile kuracağınız sitelerde sizin isteğiniz dışında reklamlar yayınlanmakta. Ayrıca host ve domaini ücretsiz sunan bir çok firmanın ciddi derecede güvenlik açığı bulunmakta. Yalnız bazı profesyonel blog siteleri ücretsiz olmasına rağmen güçlü güvenlik duvarları kullanarak sitenizi hakkıyla korumakta. Eğer ücretsiz bir blog sitesi açmayı planlıyorsanız tr.wordpress.com veya bloggger.com sitelerinden hesap alıp sitenize anında kavuşabilirsiniz.

Sitenizde sizden izinsiz reklamların yer almasını istemiyorsanız, sitenizin domain adının daha profesyonel görünmesini  ve ihtiyaç duyduğunuzda günün her saatinde müşteri desteği almak istiyorsanız o zaman biraz bütçe ayırarak host ve domain satın almanız gerekmekte. Host ve domain almak veya fiyatları öğrenmek için natro.com sitesine ziyaret edebilirsiniz.

 Adım 3: Web Sitesi Ekleme

Host ve domain adı temin ettikten sonra sıra geldi web sitenizi hosta aktarmaya. Eğer wordpress.com veya blogger.com gibi hazır blog saylarına üye olduysanız, siz üye olduktan sonra zaten hali hazırda bir web sitesi sizin için temin elmiş olacak. Siz sadece tasarımdaki renk ve yerleşimi değiştirerek, site üzerinde minik revizyonlar yapabilir ve sitenizi anında kullanmaya başlayabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta, sitenizde sizin isteğiniz dışında reklamların da yayınlanıyor olacağıdır.

Ücretli bir host ve domain temin ettiğinizde ise, host içerisinde hali hazırda bir web sitesi bulunmaz. Siz hosta siteniz kaynak kodlarını kendiniz eklemeniz gerekmekte. Eğer hiçbir web tasarımı programlama bilgisine sahip değilseniz veya sıfırdan web sitesi tasarlayacak kadar vaktiniz yoksa, hazır siteler kullanabilirsiniz. Wordpress ve Joomla dünyada en çok kullanılan ve eklenti desteği en çok olan iki hazır sitedir. Birçok profesyonel şirketler Joomla kullanırken, bir çok ünlü blogcular da Wordpress kullanmakta. Eğer siz de hazır bir web sitesini host'unuza gömmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey tr.wordpress.org veya joomlatr.org adreslerinden birine girip, kaynak kodları indirerek bu kodları hostunuza aktarmak. Daha sonra web sitenizde kullanılan temaları amacınıza uygun bir şekilde değiştirebilir, veya olduğu gibi kullanabilirsiniz. Burada önemli olan nokta; sitenizin amacı ve hedeflediği kitle ile, sitenizin ana teması için tercih ettiğiniz renklerinbirbiriyle uyumlu olması gerektiğidir. Uyum ve düzen her zaman size artı puanlar getirecektir.

Joomla ve Wordpress kurulumunu başka bir makalemde videolu olarak anlatmayı planlıyorum.

Adım 4: Web Sitesine İçerik Ekleme

Sitenizi kurup, renk ve yerleşim ayarlarını yaptıktan sonra sitenize içerik eklemeye başlayabilirsiniz. İçerikleriniz eklendikçe, sitenize gelen ziyaretçi sayısı da aynı oranda artacaktır. Eğer sitenize gelen ziyaretçilerin, sitenizden memnun kalıp daha sonra tekrar gelmesini arzuluyorsanız, sitenizin renk ve tasarım uyumuna dikkat edin. Mümkün olduğunca orjinal paylaşımlarda bulunun.

 Adım 5: Site Analizini ve Optimizasyonunu Yapın

Bazen siteye bir çok yararlı içerik eklemenize rağmen, sitenize gelen ziyaretçi sayısı oldukça düşüktür. Bunun en büyük sebeblerinden biri; siteniz içerisinde yer alan bazı hatalar nedeniyle sitenizin arama motorlarında görünmemesi veya aşağılarda görünmesidir. Sitenizi arama motorlarına uygun hale getirme, performans artışını sağlama ve arama motorlarında üst kısımlara yükselmek için; sitenizde bazı düzeltmelere gitmeniz gerekmekte. SEO adı verilen bu yöntemle ile siteniz hakettiği yere daha hızlı bir şekilde yükselecektir. Başka makalelerimde SEO'yu da ele almayı planlıyorum.

Adım 6:Sitenizin Keyfine Çıkarın

Sitenizdeki hataları ayıkladıktan sonra, siteniz artık hazır diyebiliriz. Sitenizi ne kadar güncel tutarsanız, yükselme hızınız da bir o kadar artar. 

Bu yazımda bir web sitesi yapmak için gerekli baştan sona hangi adımlar atılması gerektiğini vurguladım. Bir sonraki yazımda da Joomla ve Wordpress kurulumuna değineceğim. 

 Görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Yorumlar   

+3 # beyza 03-02-2014 19:14
selam bir konuda bilgi alabilirmiyim?? ben web programlamaya yeni başladım m şimdilik html ve css biliyorum bu aşamadan sonra sırasıyla hangi dilleri öğrenmem lazım
Cevap
0 # Super User 04-02-2014 11:00
Merhaba Beyza,
Html ve css dilleri ile statik bir site tasarlayabilirs in. Ama dinamik site tasarlaman için PHP veya ASP dillerini öğrenmen gerekiyor. PHP, java tabanlı; ASP ise C# tabanlıdır. İkisinden birini terih etmelisin.
Eğer web tasarım konusuna yeni giriyorsan, HTML5, css3 ve JQery dilerini de öğrenme, profesyonel bir tasarım yapmanda yardımcı olur.
İyi çalışmalar,
Cevap
-2 # beyza 05-02-2014 15:18
çok teşekkürler ,çok yardımcı oldun :-)
Cevap
0 # Fatih 11-03-2015 12:55
Merhabalar.
Bir kaç sorum olacaktı web sitesi hakkında.
Benim web sitem var ancak kendi tasarımımı ekleyemiyorum, bu konuda yardımcı olur musunuz?
Cevap
-1 # Super User 16-03-2015 17:26
Fatih Bey Merhaba,
Joomla'ya şablon ekleyebilmek için belirli formatta tasarımlar yapmalısınız. İnternette bu konuyla ilgili birçok kaynak bulabilirsiniz. Vaktim olduğunda bu konuyu ben de işleyeceğim.
Eğer siz hazır bir Joomla şablonu kullanmak isterseniz, indirdiğiniz şablonu eklentiler=>eklenti yöneticisi altından yükleyip kullanabilirsiniz.
Saygılarımla,
Cevap
+1 # damla 01-04-2015 07:55
teşekkürler çok yardımcı oldu böyle siteler açmalısınız :D
Cevap
+4 # Mustafa 25-08-2015 16:26
Bilgilendirici ve öğretici bir bilgi emeğinize sağlık , ayrıca kendi web sitesini kurmak isteyen arkadaşlar ... adresini ziyaret edebilirler.
Cevap
+1 # Erhan 18-01-2016 17:08
İyi Günler Herkese...
Sizlerden Yardım Talep Edecektim Acaba Bana Bir -Web Site Nasıl Yapılır?
-Web Site İçin Veritabanı?
-Nasıl Hazırlanır?
Bunlar Hakkında Bilgi Sahibi Olanların Yardımına İhtiyacım var
**SİZLERDEN YARDIM BEKLİYORUM**
Cevap
0 # ibrahim 24-05-2016 08:33
Merhabalar,
Ben kendi sitemi yaptım domain satın aldım ancak google arama motorunda çıkmıyor sebebi nedir acaba.
Cevap
0 # arff 11-03-2017 19:44
iyi akşamlar ,
Kendime bootstrap yardımıyla bir site yaptım. Fakat daha domain almadım. benim sorum bu sitede galeri sayfası var ve domain aldıktan sonra sitem aktif olunca yeni bi resim nasıl ekliycem? Yönetim paneliyle mi ilgili oluyor bu konu ve veri tabanımı kullanmam lazım?
Şimdiden teşekkürler..
Cevap
0 # Super User 11-03-2017 22:14
Arif Bey Merhaba,
Eğer ki tasarlamış olduğunuz siteniz localhostta çalışırken herhangi bir veritabanı gerektirmiyorsa , siteniz aktif olunca da ihtiyaç olmayacaktır. Localhostta siteniz nasıl çalışıyorsan host üzerinde de aynı şekilde çalışır. Eğer ki galeri için hazır sitelerden yararlandıysanı z, muhtemelen galeriniz veritabanına bağlı bir şekilde çalışıyordur. bootstrap ile site yaptım derseniz; sitenin tüm kodunu sizin yazdığınızı anlarım ve durum böyleyse de sitenizi sizden daha iyi bilen olmaz :) Ama hazır sitelerden yararlanmışsanı z(Joomla, wordpress vb.) o zmn siteniz kesinlikle veritabanına ihtiyacı var demektir.
Saygılarımla,
Cevap
+1 # arff 12-03-2017 10:59
Alıntılandı Super User:
Arif Bey Merhaba,
Eğer ki tasarlamış olduğunuz siteniz localhostta çalışırken herhangi bir veritabanı gerektirmiyorsa, siteniz aktif olunca da ihtiyaç olmayacaktır. Localhostta siteniz nasıl çalışıyorsan host üzerinde de aynı şekilde çalışır. Eğer ki galeri için hazır sitelerden yararlandıysanız, muhtemelen galeriniz veritabanına bağlı bir şekilde çalışıyordur. bootstrap ile site yaptım derseniz; ...
Saygılarımla,

hocamkısacası dream weaverdan yaptım ve wamp fln kullanmadım daha çevrimdışı index.html durumunda açılıyo tamam güzel hoş fakat benim sorum siteyi aktif ettikten sonra bir resim yüklemesi yapmam için ne gerekli nasıl resim atabilirim kodlamayı tekrar yapıp hosta bidaha mı atamam gerekiyo
cevabınız içinde teşekkürler ayrıca :))
Cevap
-3 # Abdullah 18-06-2018 08:45
Merhaba
Site acmak icin hangi siteyi kullanmam daha iyi adres verebilir misiniz .
Cevap

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

   
© muhammetefe.com

Joomla Hata Ayıklama Konsolu

Oturum

Profil Bilgisi

Bellek Kullanımı

Veritabanı Sorguları